Bivališče

 

Prostor:

Morski prašički potrebujejo veliko prostora, vsaj 1m² za enega/dva prašička. Več je bolje, saj potrebujejo veliko gibanja. Zelo je priporočljivo, da jim dodelite tudi večji prostor, kjer lahko tekajo vsaj 2 duri dnevno. Tla pod tem naj bodo zaščitena z naprimer plastičnim prtom, saj bodo lulali in kakali. Na tleh, tako kot v kletki, potrebujejo skrivališča. Poskrbite, da nimajo dostopa do hišnih rastlin, kablov, elektronike, majhnih prostorov, kamor se lahko stisnejo, ali česarkoli, na čimer se lahko zadušijo. Skrijte tudi denar in kar vam je ljubega, saj grizejo vse! :)

 

Lokacija:

Kletko je najbolje namestiti na malo zvišan prostor v vaši dnevni sobi, oziroma katerikoli sobi ki jo najpogosteje uporabljate. Tako se bodo pujski hitro navadili na vašo družbo. Naj ne stoji v direktni sončni svetlobi in ne na prepihu. Temperatura sobe naj bo med 18 in 24°C. Nekateri imajo prašičke zunaj, vendar morate v tem primeru zelo paziti nanje. Lahko so občutljivi na vremenske spremembe, nevarnost so tudi plenilci. V tem primeru tudi ne bodo vedno na vaših očeh, v katerem primeru lahko ne opazite znakov bolezni. Priporočeno je, da jih premaknete v hišo, ko temperatura pade pod 15°C, oz. zraste nad 30°C.

 

​​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skrivališča:

Morski prašički se morajo počutiti varne. Skrivališča so obvezna. Obožujejo vse vrste skrivališč (šotore, posteljice, tunele, lahko tudi papirnate vrečke). V trgovinah lahko kupite hišice, ki jih imajo najraje. Vsak prašiček naj ima svoje skrivališče, dodajte pa še enega ekstra, ki bo služil kot »nevtralna cona« in pomagal pri harmoniji in miru v kletki. Lesene hiške ali tuneli so uporabni tudi za žvečenje.

 

​​Igrače:

Morski prašički niso kot pse in mački in jih igrače ne zanimajo zelo. Prav tako ne tekajo po kolesu, kot hrčki, saj jim lahko to poškoduje hrbet. Če mislite, da se vaš prašiček dolgočasi, najprej poskrbite, da ima: družbo (druge morske prašičke), veliko kletko, prostor za tekanje, skrivališča ter veliko sena! Če imajo vse to, jim lahko nabavite par enostavnih igrač. Lahko jim date par jabolčnih vej ali storže za žvečenje, ali pa različne žogice za potiskanje. V trgovini lahko najdete različne igrače, ki jim bodo mogoče všeč, naprimer različna skrivališča za hrano. Vedno pazite na varnost igrač, ki jih date v kletko.