Nakup

Pred nakupom se o morskih prašičkih čim več pozanimajte. Nekaj stari za razmislek: Ste vi ali kdo v vaši družini alergični na morske prašičke, seno, ali vrsto stelje, ki jo boste uporabljali? Imate dovolj prostora in časa zanje? Morski prašički živijo povprečno 5 do 8 let in potrebujejo dnevno nego in rekreacijo. Niso igrača. Imate dovolj denarja? Potrebujete veliko sena, sveže zelenjave in sadja kletko, skrivališča, in seveda morebitne obiske pri veterinarju.

 

Kupite vsaj dva pujsa, saj morski prašički potrebujejo družbo. Najbolje, da začnete z dvemi mladimi samčki ali samičkami, ki so že od rojstva skupaj, ali pa s samičko in kastriranim samčkom, saj so tako možnosti za konflikt najmanjše. Morski prašički naj bodo stari vsaj 6 tednov. Pri tej starosti se lahko že parijo, zato bodite pozorni na spol. Več o tem tukaj.

 

Kje kupiti:

Rekla bi, da so v Sloveniji morski prašički najpogosteje nabavljeni v trgovinah z malimi živalimi. S tem ni nič narobe, vendar morate vedeti, da jih v teh trgovinah pogosto držijo skupaj z kunci (kar ni priporočeno), v premajhnih prostorih, in/ali ne razločujejo spolov pravilno, kar pomeni, da lahko dobite brejo samico. Tudi znakov bolezni pogosto ne opazijo, tako da lahko dobite bolnega pujska. V tem primeru vam bo prav prišlo znanje o znakih bolezni (več v rubrki zdravje). Če bi radi kupili morskega prašička od posameznika, lahko pregledate različne slovenske strani za prodajo, kot na primer posvojime.si, ali bolha.si. V Sloveniji žal nimamo zavetišč za morske prašičke.

 

Ko pridete domov:

Morski prašički so v naravi plen, zato so že po naravi plašni. Ko na hitro preidejo v novo okolje, je to za njih lahko zelo stresno, tako da bodite potrpežljivi. Prašiček(/-i) se bo na začetku najbrž samo skrival in bežal pred vami. Pustite mu čas. Božajte ga v kletki in ga ročno hranite, da se navadi na vonj vaše roke. Pogovarjajte se z njim. Čim več interakcije v prvih nekaj tednih bo zelo pomagalo, da se hitro navadi na vas in na svoj novi dom.

 

morski prašiček