Nega

 

Striženje krempeljčkov:

Krempeljčki morskih prašičkov kot domačh živali ne dobijo dovolj brušenja da ne bi potrebovali striženja. Krempeljčki različnih pujsov so si med sabo različni, mlajši pujsi imajo ponavadi bolj špičaste krempeljčke, starejši pa bolj trde in lomljive; vsi imajo v krempeljčkih živec. V vsakem primeru je striženje priporočeno mesečno, saj tako preprečujemo rast živcev, če ste pri striženju redni pa se bodo živci celo skrčili. Bolje, da jim krempeljčke strižete po malo in bolj pogosto, kot pa obratno. Krempeljčke se v osnovi lahko loči na svetle in temne. S svetlimi ni problemov, ker živec lahko vidimo, s temnimi pa imate lahko težave, saj nočete poškodovati živca. Čez nekaj časa se boste mogoče navadili določiti dolžino živca po obliki nohtov - del brez živca zgleda skoraj votel od spodaj. Lahko si pomagate tudi z svetilko - osvetlite krempeljček od spodaj. Uporabimo lahko posebne klešče, ki se jih kupi v trgovini z malimi živalimi, ali pa kar navadne ščipalce, namenjene ljudem. Najlažje je, če vam pri tem nekdo pomaga in drži prašička, medtem ko mu strižete krempeljčke. Ponudite mu malo zelenjave, da se ne bo preveč premikal.

 

morski prašički striženje krempeljčkov

  

 

 

​​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaj pa, če sem ustrigel v živec?

Brez panike! To se bo enkrat zgodilo praktično vsakemu. Prašička bo zabolelo, a se lahko krvavitev ustavi brez problemov. Nekaj načinov:

  • kupite lahko prah za ustavljanje krvavitve, kot na primer tale. Preprosto dajte ga na konico krempeljčka. Mogoče bo pojsa malo zaskelelo, a je prah zelo učinkovit.
  • koruzni škrob ali moko lahko uporabite na podoben način
  • krempeljček lahko potisnite v košček trdega mila ali čebeljega voska
  • za manjše krvavitve bo dovolj le lažji pritisk na živec s papirnatim robčkom

 

morski prašički kopanje

Kopanje:

Morski prašički ne potrebujejo kopanja, saj imajo dobre higienske navade. Kopanje je za njih stresno.  Na srečo je le malo razlogov za kopanje - če ima pujsek uši, ali pa urin ali iztrebke v svoji dlaki, če se sami ne morejo očistiti. Uporabite večjo posodo in na dno dajte krpico da pujsku ne zdrsne. Natočite okoli 5cm tople vode. Uporabite lahko šampon posebej za morske prešičke, šampon za mucke ali nežen šampon za dojenčke. Pazite, da šampon in voda ne prideta v stik z očmi ali ušesi. Po kopeli ga nežno obrišite z brisačo. Lahko si pomagate tudi s fenom na nizki temperaturi. Pujsek naj bo na toplem dokler ni popolnoma suh, da ne zboli. 

 

 

 

 

 

 

Krtačenje:

Potreba po krtačenju je odvisna od dolžine dlake vašega morskega prašička. Kratkodlake prašičke ni potrebno krtačiti več kot enkrat na teden, dolgodlaki pa potrebujejo dnevno krtačenje. Uporabite glavnik iz trgovine za male živali ali mehko otroško krtačo. Krtačite v smeri rasti dlake. Pri tem preglejte pujskovo kožo in dlako za kakršne spremembee ali uši.

 

 

 

 


 

Čiščenje ušes:

Vsak tedne pregledajte ušesa za kakšne nepravilnosti, in jih vsak drugi teden očistite z kapljico mineralnega olja, ki ga pustite sedeti približno 5 minut preden ga obrišete z mehko krpo. Ne čistite notranje votline ušesa, saj lahko pride do poškodb.

 

Striženje dlake:

Dolgodlakim prašičkom lahko skrajšate dlako poleti, ali pa ostrižete dele ki se redno umažejo, na primer okoli zadnjice, ali dele ki se vlečejo po tleh. Uporabite lahko škarje ali pa kar brivnik za lase, oboje previdno! Najbolje, da vam pri tem nekdo pomaga.

 
morski prašiček