Prehrana

 

Seno:

Prehrava morskih prašičkov je večinoma seno, okoli 80%. Potrebujejo 24/7. Brez tega se lahko njihova prebava upočasni in ustavi. Vsebuje vlaknine ki jih potrebujejo, ter brusi njihove zobe, sicer vedno rastejo. Najbolj priporočljivo je navadno seno iz trave. Seno is lucerne ima veliko več beljakovin, ogljikovih hidratov ter kalcija, zato je priporočljivo za mladičke in breje ali doječe mamice.

 

Sadje in zelenjava:

Morski prašički ne proizvajajo lastnega vitamina C, zato ga morajo dobiti s hrano, tako kot mi. Ponudite jim nekaj zelenjave enkrat do dvakrat na dan, eno veliko pest (1 skodelico/"cup" - okoli 240ml) na dan za vsakega. Radi imajo solato, radič, ohrovt, peteršilj, regrat, korenčke, paprike, špinačo... Sadja jim ne ponudite pogosto, saj vsebuje veliko sladkorja, nekaj malega parkrat na teden. Zelenjavo vedno operite. Tu je seznam sadja in zelenjave, ki jih prašički lahko jedo:

(pdf verzijo teh tabel si lahko prenesete tukaj)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZELENJAVA:

morski prašički prehrana zelenjava

 

SADJE:

 

ZELIŠČNICE:

 

morski prašički prehrana zelišča


Hrana iz trgovin:

Pujski ne potrbujejo dodatne hrane, vendar je lahko praktičen in lahek način da poskrbite, da dobivajo veliko potrebnih hranilnih snovi. Če kupujete hrano, kupite pelete, ne pa mešane hrane s semeni, saj se lahko na tej zadušijo, prašički pa lahko tudi pojejo le semena, ki so jim všeč, in s tem spustijo hranilne pelete v miksu.

 

Nadomestki vitamina C:

Morski prašički potrebujejo 10-30mg/kg vitamina C na dan. To lahko zagotovite z zelenjavo. Če prašiček okreva po bolezni/operaciji, ali če je bre, lahko ponudite nekaj nadomestka. Kupite le vitamin C, ne mešanic, najbolje v trgovini za male živali in omejite vnos, v skladu z nasveti veterinarja. Dajte jim ga ročno, saj vitamin C izgubi nekaj moči v vodni plastenki.

Zelenjava in sadje z največ vitamina C:

  • paprika
  • špinača (in druge temnozelene listnate zelenjave)
  • brokoli
  • kivi
  • jagode

Pri tem upoštevajte opombe v tabelah zgoraj.