Razmnoževanje

 

Brejost in porod sta za pujske nevarna in težka. Tudi z najboljšo nego in pozornostjo lahko pride do resnih komplikacij ali smrti. Prosimo, ne razmnožujte prašičkov namerno.

Če ste po nesreči kupili samčka in samičko in je samička noseča, samčka takoj ločite od nje. Samičke lahko zanosijo praktično takoj po porodu.

 

Brejost

 

Znaki brejosti so:

 • povečanje vnosa vode in hrane
 • razvoj mlečnih žlez
 • rast telesa v obliki hruške s povečanim trebuhom
 • v drugi polovici brejosti lahko čutite gibanje, če položite roke na trebuh

Samičke so breje 63 do 70 dni, povprečno imajo 2 do 4 mladičke, lahko pa tudi od 1 pa vse do 6. Mlajše samičke in samičke ki so prvič breje imajo ponavadi manjša legla. Med tem časom je pomembno, da samički ne spreminjate bivalnega okolja in poskusite čim bolj zmanjšati stres. Če sumite, da je vaša samička noseča, jo je nabolje peljati k veterinarju na ultrazvok. Tako ne le potrdite ali ovržete svoje sume, vendar lahko vidite tudi število mladičkov - tako boste vedeli, če so se vsi skotili, in da nima samička problemov z rojstvom kakšnega mladička. Samičko hranite z isto hrano kot prej (več informacij v Prehrana), potrebuje le več vitamina C, zato lahko dodate dopolnilo, ne dajajte jim pa peteršilja, saj lahko slabo vpliva na brejost. Lahko dodate tudi nekaj sena iz lucerne, ker dodaja kalcij in beljakovine, vendar naj bo večina njenega sena še vedno travnatega.

Potrebovala bo mirno okolje, s hrano in vodo na dosegu roke, saj ima lahko težave z gibanjem. Če živi z drugo samičko in se začnejo kregati, ju začasno ločite - brejo samičko pustite v isti kletki, drugo pa premaknite v drugo. Ne dvigajte je preveč in bodite pri tem nežni in previdni. Če je mogoče, prestavite vse stresne aktivnosti, kot striženje krempeljčkov, kopanje ali krtačenje, na čas po porodu.

 

Porod

Eden izmed načinov, da vidimo kako blizu je porod, je da potipamo (s previdnostjo!) sramne kosti (pelvic bone na tej sliki), ki se pred porodom razmaknejo. Če so se razmaknile na približno 1 cm, se bo porod najbrž zgodil v naslednjih nekaj dneh. Ko se porod začnejo, bo izgledalo, kot da se pujsi hlipka. Čez nekaj minut se bo s popadki samička sklonila dol in izvlekla ven mladička. Mladičke bo sama očistila in pojedla placento. Placenta je znak, da je poroda konec. Kdaj lahko samičke ves proces opravijo same, če se pojavijo komplikacije, je pa potreben veterinar.

 

Slika last: http://www.smallanimaltalk.com/2014/02/guinea-pig-pregnancy.html

Komplikacije ob brejosti in porodu                                                                                                                                                              

Ob brejosti:

 • Če je samička breja in je starejše od 10 mesecev, so komplikacije zalo možne, saj sramne kosti niso več prožne. V tem primeru lahko nastanejo priblemi ob porodu (glej spodaj).
 • Nosečniška toksemija: ketonska telesa so spojine, ki se pri ketozi (na primer pri stradanju ali sladkorni bolezni) pojavljajo v povišanih koncentracijah v telesnih tekočinah. Temu pravimo ketoza ali nosečniška toksemija. Najbolj pogosta je pri samičkah, ki so breje s svojim prvim ali drugim leglom, faktori tveganja pa so tudi prevelika starost in debelost. Samička lahko pogine brez katerihkoli znakov.  Lahko pa pokaže kaj simptomov, kot so:
  • Izguba energije
  • Izguba apetita in žeje
  • Slinjenje
  • Mišični krči
  • Izguba koordinacije in nerodnost; nepremičnost
  • Koma

Ob porodu:

 • Samička bi mogla sama raztgati amnijsko vrečko, v kateri se skoti vsak mladiček. Če je preteklo že nekaj časa in se vam zdi, da tega ne bo storila, jo boste morali raztgati vi. Najbolje, da se o tem posvetujete z veterinarjem, da ne poškodujete mladička.
 • Če porod traja več kot eno uro, je to lahko znak, da nekaj ni uredu. Mogoče se trudi samička že nekaj časa, in ni videti mladička, ali pa del mladička že gleda ven in se je zagozdil.
 • Krvavenje: krvavenje je med porodom normalno, a postane problematično, če je količina več kot ena čajna žlička
 • Samička je breja več kot 70 dni

V katerem izmed zadnjih trah primerov nujno pokličite veterinarja. Distocija (težak porod) ni redka pri morskih prašičkih in v takih primerih je potreben carski res. Stopnja preživetja je v tem primeru žal nizka.

 

Mladički

Mladički se skotijo z dlako, odprtimi očmi, vsemi zobmi in kmalu bodo tekali naokrog. Tehtajo od 50g do nekaj čez 100g. Mleko bodo pili 3 do 4 tedne, vendar bodo poskušali normalno hrano že v prvih dnevih. Če je leglo veliko, bo mogoče kakšen mladiček izpostavljen. Če opazite, da kdo ne pride do dovolj mleka, ga lahko občasno z mamo ločite, da pride še on na vrsto.  Pujsi so plodni že zelo zgodaj, samičke pri 4 tednih, samčki pa pri 3 tednih, zato je zelo pomembno, da samčke odstranite od samičk (tudi mame) ob 3 tednih (4, če je mladiček šibek). Zato je pomembno, da pravilno določite spol. To bo v prvih dneh zelo težko, vendar bo zelo bolj razločno ob 3 tednih. Na tej spletni strani je zelo lepa kolekcija fotografij, da si s tem pomagate. Slike lahko objavite tudi na našem forumu, in vam bo kdo pomagal. Bolj bo razvidno, če rahlo s prstom potisnite predel nad genitalijami - če kaj pokuka ven, je to samček. :)

 

Priprava kletke na mladičke

Če se luknje med ogrodjem kletke večje kot 2cm ali 3cm, obložite stene kletke z koroplastom ali kar kartonom v višini 15cm - 20cm. Mladički bodo drugače bežali ven, ko rastejo se lahko tudi zagozdijo. Poskrbite, da bo flaška z vodo dovolj nizko, da jo mladički lahko dosežejo (ne več kot 5cm nad tlemi). Kletko v prvih nekaj tednih čistite bolj pogosto - mladički so bolj občutljivi in lahko prej zbolijo.

 

 

Prvi teden

Mladičkom lahko ponudite zelenjavo že po prvih nekaj dneh, seno pa že od začetka. Počakajte par ur preden se jih dotikajte, vendar se tega ne bojte - mama jih ne bo zavrnila. Več crkljanja pomeni da se mladički prej navežejo na vas. Seveda jim pustite dovolj časa z mamico - hraniti jih mora približno vsako drugo uro. Tehtajte jih vsak dan, in si zapišite teže. Vsakodnevno tehtanje ponavljajte vsaj za en mesec, potem pa mesečno. Mladički rastejo zelo hitro, njihova velikost se bo podvojila v le 8 tednih. Na začetku bodo zrastli za približno 30g - 50g na teden. Ko odraščajo, se bo to upočasnilo in končno ustavilo okrog 12. do 14. meseca. Če vidite, da kakšen mladiček ne pridbiva na teži, ali celo hujša, ga prosim peljite k veterinarju.

 

Drugi teden

V tem času jih morate redno crkljati, da jih seznanite z vami. Začeli bodo biti bolj glasni in tudi bolj radovedni. Okoli drugega in tretjega tedna bo mama začela lizati njihove genitalije, da stimulira instinkt za uriniranje.

 

Tretji in teden

V tem tednu bo mama začela odvračati mladičke od dojenja. Navaditi se morajo na seno, poskrbite, da ga lahko dosežejo. Samčke po treh tednih ločite od mame in samičk.